Visit ArtSight
Favorieten | Startpagina | woensdag 12 december 2018 

  Kunstenaardetail Jan Korthals Terug »
 
Voornaam:Jan
Voorletters: J.
Tussenvoegsels:
Achternaam: Korthals
Geboren: 1916
Overleden: 1972
Plaats: Amsterdam
Land: Nederland
Omschrijving:Johannes (Jan) Korthals werd in 1916 in Amsterdam geboren. Hier woonde en werkte hij langere tijd aan de Amstel, met een prachtig uitzicht op de Magere Brug, de Hoge Sluis en op Carre.. Hij was een leerling van de Akademie voor Beeldende Kunst in Antwerpen en van Jos Rovers. Van deze kreeg hij vooral schilderslessen. Ook was Jan Korthals een leerling van zijn oom Marie Henry Mackenzie. Vlak voor het overlijden van zijn leermeester schilderde Korthals een indrukwekkend portret van hem.

Korthals was voorbestemd voor het kantoor, waarop hij na de HBS terecht kwam. Het was geen groot succes; verder dan fl 100,- per maand bracht hij het niet. Als hij vrij was, schilderde en tekende hij. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende o.m. in impressionistische trant stadsgezichten. Hij gaf les aan A.W. Schreuder en was lid van St. Lucas te Amsterdam. Zijn werk verraadt een rijk geschakeerd vakmanschap , dat aantrekkelijke elementen bezit: vlotheid in de behandeling der verfmaterie, een gevoel van atmosfeer en een boeiend en warm coloriet. Jan Korthals werd vooral bekend door zijn raak getroffen portretten en zijn sfeervolle stadsgezichten en landschappen.Hij werkte in zijn grote huis aan de Amstel, of trok in zijn Volkswagenbusje door Frankrijk en andere landen. Hij heeft zeer veel geexposeerd, ondermeer in Amsterdam, Laren en Geneve. In het ziekenhuis Amsterdam-Noord hangt een groot schilderij van het IJ van zijn hand. Regelmatig kreeg Korthals opdrachten voor stadsgezichten die in kalenders werden verwerkt. Hierdoor verkreeg hij in brede kring een zekere populariteit.Immers, wie is niet verrukt van een stukje mooi Amsterdam, of een herinnering aan een stukje mooi Parijs, zoals Korthals dat weergaf. Door de vele opdrachten, kreeg hij het gevoel dat zijn artistieke reputatie onvoldoende tot uitdrukking kwam.

In zijn vrije werken zocht hij weer de vernieuwing. In alle gevallen staat zijn kleurgevoel en zij tekentalent buiten kijf voor de essentie van zijn onderwerp. Als late impressionist doorkruiste hij Holland en noteerde hij in vlotte verzadigde tonen molens en boerderijen. Zijn Amsterdamse stadsgezichten, waarin de bruine toon de boventoon voert, doen ons het meest aan Breitner denken. Hier is onmiskenbaar de invloed van zijn oom en leermeester Marie Henry Mackenzie te herkennen, die zelf gedurende een langere periode bij Breitner in de leer was. De verering die Mackenzie voor Breitner had, heeft hij voor honderd procent op zijn neef overgedragen. Ook kwam hij graag in Parijs, waar hij vele pittige inkttekeningen maakte, die hij later op zijn atelier in Amsterdam tot goed doorwerkte olieverfschilderijen maakte.

Zijn Parijse straathoekjes zijn typerend; wat blauw in de schaduw, het rood van een meisjesblouse en een lichtgroene winkelpui, zijn de handige kleuraccenten in een vluchtig straatbeeld.
Stijl:impressionisme
Aantal kunstwerken op ArtSight:1 - Laat alle kunstwerken van Jan Korthals zien »
  
 

 

Laatste update: woensdag 12 december 2018 | Kunstaanbod: 177 totaal | Nieuw: 0 | Verkocht: 117
Mail de Webmaster | Algemene voorwaarden | Privacy beleid

© Copyright 2005-2018 ArtSight®

· Home
· Zoeken
· Over ArtSight
· Tarieven
· Help
· Expositieagenda
· Nieuwsbrief
· Tell-a-friend
· Voorwaarden
· Contact


Inloggen:

E-mailadres:
Wachtwoord:
Onthouden


Meningen:
Hoe vaak heeft u al op ArtSight gekeken?
Dit is de eerste keer
Ik bezoek ArtSight 1 - 5 keer per maand
Ik bezoek ArtSight meer dan 5 keer per maand
Bekijk de uitkomsten »